Despre virusul corona

Post actualizat in data de 17 MARTIE 2020

Cand am auzit prima oara de coronavirus au fost niste glume cu berea mexicana. Dar in realitate treburile sunt mai seriose de atat.

Coronavirus (2019-nCoV, sau COVID-19) este un virus care a aparut in China, in Wuhan, si a inceput sa se raspandeasca o data cu noul an chinezesc. Datorita numarului ridicat de persoane afectate (peste 24.000 la aceasta ora) si numarului mare de decese (aproape 500), a ajuns un motiv de ingrijorare la nivel mondial.

De unde vine ingrijorarea?

Se pare ca raspandirea rapida a coronavirus este data de faptul ca nu se transmite doar dupa aparitia primelor simptome, dar si in perioada de incubatie (care poate varia de la 10 la 14 zile). Asta face dificila identificarea persoanelor “infectate” si punerea lor in izolare.

Primele Simptome

Febra si dificultati respiratorii. Evident, aparitia febrei sau dificultatilor respiratorii nu inseamna automat si COVID-19. Diagnosticul trebuie pus in urma unor teste care se fac de personal calificat.

Este sau nu coronavirus un motiv de panica pentru noi?

Pana la urma este un virus “de iarna”, comparabil cu gripa sezoniera si care, la nivel mondial, produce anual mult mai multe victime decat “virusul din China”. In afara de asta, in iarna lui 2002/2003 ne-am confruntat cu SARS (sindromul acut-respirator sever) care peste 8000 de imbolnaviri si peste 700 decese. Eu cred ca asa cum a trecut SARS, va trece si COVID, si nu ne vom aminti de el.

In afara de rata mare de imbolnavi si decese provocate de coronavirus, mai apare un impact asupra economiei. Asta pentru ca China nu mai lucreaza. Stocurile de marfuri se epuizeaza. Asteptam o criza cu impact puternic in directia asta.

Am gasit acest articol despre o problema care Romania ar putea sa o aibe in lupta cu COVID-19, datorita volumului mare de plati cash care inca exista in tara noastra.

Exista mai multe dashboard-uri si tabele unde poti urmari date despre COVID-19

Exista un dashboard unde se poate urmari evolutia virusului. Dashboard-ul este dezvoltat si intretinut de Centrul pentru Stiinta si Ingineria Sistemelor de la Universitatea Johns Hopkins (JHU), si este disponibil aici: https://gisanddata.maps.arcgis.com/apps/opsdashboard/index.html#/bda7594740fd40299423467b48e9ecf6.

Pe langa dashboard-ul de la JHU, mie imi place acest site https://www.worldometers.info/coronavirus/ care ofera date reale.

Un snapshot cu situatia astazi in jurul orei 17:30 este urmatorul:

Pentru maine, speram mai bine!

Unde sa te informezi despre situatia din Romania?

  • Exista acest site, stirioficiale.ro, care a fost dezvoltat in parteneriat cu guvernul Romaniei si care este o sursa sigura de informare;

ATENTIE: Nu te informa aiurea pe retelele de socializare sau pe la coltul blocului. Deschide televizorul, radioul si urmareste comunicarile oficiale ale autoritatilor.

Cateva exemple de ASA NU !!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.